Normaali aihe Nopea kuntouminen ihmetyttää (Luettu 139 kertaa)
atakuja
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Liike on l��ke!

Viestejä: 2
Liittynyt: 08.01.2019
Nopea kuntouminen ihmetyttää
08.01.2019 klo 21:02:49
Tulosta viesti  
Hei. Olen uusi jäsen foorumilla. Oma operaationi oli marraskuun lopulla. Jouluna 2018 leikkauksesta oli noin kuukauksi. Vasen lonkkanivel meni kokonaan uusiksi. Keraamista (sitä pinkkiä) nuppia muoviseen vastakappaleeseen soviteltiin Coxassa Treella. Kaikki meni ilmeisen hyvin. Kiitokset Trelle hyvästä hoidosta.

Lähtötilanne oli kohdallani ilmeisen hyvä. Lihaskunto yleisesti ilmeisen ok ja ikää "vasta" 54-vuotta. Aktiivinen tausta kestävyysurheilun parissa auttanee myös paljon toipumisessa.

Kuntoutuminen on ollut omalla kohdallani hämmästyttävän nopeaa. Olen hieman yllättänyt siitä, miten nopeaa kuntoutuminen on ollut tähän saakka.  Tähän menessa (8.1.19) olen varovasti harrastanut mm murtomaahiihtoa 350km, pyöräillyt paljon, tietysti kävellyt päivittäin ja lisäksi tehnyt kuntoutusohjelman mukaisesti voimaharjoitteita osin myös salilla. Kyynärsauvat jätin noin 2-viikkoa leikkauksesta. Siirryin maastoon ja sauvakävelyyn heti, kun tunsin sen olevan mahdollista.

Leikkauksestani on nyt siis noin 7 viikkoa. Olen myös varovasti jo juossut pari kertaa lyhyitä matkoja 2-3 km.

Viestini tarkoitus on rohkaista operaatioon valmistautuvia henkilöitä. Toipuminen voi olla yllättävän nopeaa, jos olet itse aktiivnen. Pari vrk leikkauksesta elämä saattaa tuntua hieman hanakalalta, mutta usko vaan, että aktiivinen ote omaan kuntoumiseen on paras lääke.

Omalla kohdallani uusi lonkkanivel toivottavasti mahdollistaa rakkaan suunnistusharrastuksen jatkamisen seuraavat 20-vuotta. Ainakaan tällähetkellä en näe esteitä tälle! Hymiö

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 161
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Nopea kuntouminen ihmetyttää
Vastaus #1 - 10.01.2019 klo 09:20:15
Tulosta viesti  
Hieno homma, että leikkaus näyttää ja tuntuu kohdaltasi onnistuneen hyvin. Minua kiinnostaa, että kehoittivatko ne siellä hoitopaikassa, että nyt heti alat juosta? Aikaisemminhan on sitä haluttu välttää, koska mitään hyötyä ei kai juoksemisesta ole paranemisen suhteen todettu, paremminkin haittaa.

Kannattaa muistaa, että jokainen tapaus eli lonkka tai polvi on erilainen. Toisen potilaan vaiva voi olla sukurasitusta ja toinen on juossut nivelensä mäsäksi ihan itse, kun on pitänyt "kuntoilla" koko nuoruutensa ajan.

Siksi myös asennetut tekonivelet ja niiden asennustavat vaihtelevat ja kun itse potilaat ovat ja heidän lonkkavikansa erilaisia, niin on ymmärrettävää, että myös toipuminen ja  annetut harjoitteet vaihtelevat eri yksilöillä. Jokaisen kannattaa noudattaa niitä ohjeita, joita on saanut hoitopaikasta eikä pidä alkaa kilpailemaan, kuka on ensimmäisen kuukauden aikana juossut pisimmän matkan.

Olen monesti vuosien aikana kirjoittanut tällä foorumilla, että ortopedit pyrkivät ylpeilemään sillä, kenen potilas on nopeiten päässyt sairaalasta pois. Tuollaiseen kilpaan ei pidä lähteä mukaan.

Itselläni on tekonivelet sekä lonkissa että polvissa, yhteensä siis 4. Vanhin on jo 12 vuotta, nuorin 2,5 vuotta. Kertaakaan en ole lähtenyt juoksemaan 5 viikkoa leikkauksesta, vaan olen harkitusti jatkanut liikkumistani entiseen malliin erityisemmin ryntäilemättä "kuntoiluun". En aio alkaa maratoonariksi. Ei "kunto" muutamassa viikossa mihinkään katoa. Ei ole tarve aloittaa hirveää treeniä, tavoitteena saada nuoruus takaisin. Mihinkään ei ole enää kiire. Elän ja hengitän, siis voin ihan hyvin näinkin.

Vertaistukea siis.... Silmänisku
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 151
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Nopea kuntouminen ihmetyttää
Vastaus #2 - 10.01.2019 klo 11:47:34
Tulosta viesti  
Ortopedi sanoi minulle, että juoksua ei pidä valita vakituiseksi harrastukseksi, mutta ei haittaa jos joskus juoksee esimerkiksi ehtiäkseen bussiin. Olen sitten noudattanut tätä kirjaimellisesti ja muutaman kerran juossut bussiin, josta olisin muuten myöhästynyt. Tosin tämä ohje on 10 vuoden takaa, en tiedä onko sitä sittemmin muutettu.

Jotkut toipuvat todella hyvin nopeasti, mutta siinä on paljon yksilöllistä eroa eikä kannata mitenkään lannistua, vaikka itsellä kävisi paljon hitaammin.

  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
maller
Aktiiviklubilainen
***
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 880
Liittynyt: 18.03.2010
Re: Nopea kuntouminen ihmetyttää
Vastaus #3 - 10.01.2019 klo 13:45:14
Tulosta viesti  
Hei "atakuja" Olet ilmeisesti käynyt 1.kontrollissa ortopedillä ?
Kiinnostaisi tietää, mitä palautetta sait, varsinkin kuntoilustasi.

4 polvioperaatiosta on muistinuppiin jäänyt, että kudosten korjautumiseen - ei palautumiseen - menee ensimmäiset 6 viikkoa. Hermoradat vievät vuodenkin uusiutuessaan.  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
atakuja
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Liike on l��ke!

Viestejä: 2
Liittynyt: 08.01.2019
Re: Nopea kuntouminen ihmetyttää
Vastaus #4 - 11.01.2019 klo 11:08:45
Tulosta viesti  
Moi. Kutsua jälkitarkastukseen ei ole vielä saapunut. Se on luultavasti tulossa tammikuun lopulla, kun sairausloman päättyminen lähestyy ja palaan työelämään. Sairaalasta kotiuduin 2 vrk leikkauksesta, joka on kai normaalia. Ortopedien kilpailua siitä, kuka kotiutuu nopeiten -en usko tähän väitteeseen. Sairaala on passivinen ympäristö, jossa ruoka tuodaan sänkyyn ja maataan sängyssä. Kotona elämä aktivoituu väkisin ja kuntoutuminen lähtee paremmin käyntiin, koska on pakko olla omatoiminen. Siinä kai tärkein syy, että sairaalassa ei pidetä yhtään ylimääräistä päivää, ellei ole aihetta.

Olen konsultoinut ortopedin kanssa puhelimitse lähinnä hiihtoharrastuksen aloittamisesta näin aikaisin operaatiosta. Ortopedin mukaan pehmytkudosten parantuminen kestää tosiaan aikansa, eli vähintään 6-8 vko ja toipilasaikana on syytä varoa tiettyjä asioita. Runsas liikunta sai kehuja, mutta tiettyä varovaisuutta on edelleen noudatettava. Operaatiossahan joudutaan irroittamaan tai siirtelemään sivuun mm lonkan rotaattorit (loitonnus-lähennys -lihaksia ja iskias-hermoa sekä isoa pakaralihasta). Kaatumisia tai törmäyksiä ei saisi tulla. No ei ole onneksi tullut!

Itse nivelen kiinnittyminen ja varren luutuminen tapahtuu kuitenkin nopeammin liikkuvalla ihmisellä kuin sänkypotilaalla - näin totesi leikannut ortopedi. Runsas liikkuminen sai kehuja, samalla muistutettiin toipilasajan rajoituksista.

Juoksemiset on vielä lähes nollassa. Ehkä keväällä kun lumet sulaa pois, pitää kokeilla enemmän. Hiihto tuntuu sopivan minulle hyvin ja koska siihen on mahdollisuus, olisi typerää yrittää juosta keskellä talvea. Alotin varovasti lyhyillä hiihtomatkoilla, nyt pisin lenkki on yli 30 km. Tietysti taito ratkaisee ja tekniikka pitää hallita samoin kuin pitovoitelu. Järki pitää pitää mukana, eikä lähteä ylämäkiä juoksemaan, vaikka pitoa olisi riittävästi. Lipsuvilla suksilla ei pidä lähteä mäkisille reiteille ollenkaan, vaan pysyä mieluusti tasaisilla (esim järviladut). Tasaisella tai loivasti kumpuilevilla laduilla saa pidettyä kuitenkin helposti sykettä koholla aivan eri tavalla, kuin esim kävellen. Lisäksi voit edetä pelkästään tasatyönnöin,jos ylävartalon voimat antavat myöten. Kävelyssä hyväkuntoisen ihmisen kunto rapistuu nopeasti, koska aerobinen teho jää matalaksi. (sydän ja verenkiertoelimistö eivät rasitu riittävästi) -vaikka muuten kävely onkin erittäin hyvää kuntoutusta lonkkapotilaalle. (Kävelyssä lonkan liikerata on paljon laajempi kuin esim juoksussa).

Totta. Juoksemista ei suositella virallisesti tekonivelpotilaalle. Silti jotkut juoksevat jopa maratoneja. Pitää nyt heti huomauttaa, että juoksemistakin on monenlaista ja jokainen on yksilö. Tausta ja harrastuneisuus, paino jne vaikuttaa paljon siihen miten juokseminen koetaan ja miten tekonivel sitä kestää. Kilpajuoksussa edetään 4min/km tai alle tahtia. Radalla vauhti on alle 3 min/km parhailla juoksioilla. Kymppi taittuu selvästi alle 40min tai puolimaraton alle 1:30. Täysmaraton 3 tuntiin tai alle. Iskutus on silloin näillä vauhdeilla aivan erilaista, kuin hitaassa hölkässä, jossa edetään keskimäärin 6-8 min/km vauhtia.

Vastaavasti kävelyssä vauhdit ovat tyypillisesti 10-12 min/km. Kuntomaratoonarien aika puolimaratonilla on selvästi yli 2 tuntia ja täysmaratonilla menee jonnekkin 5-6 tunnin paikkeille. Ei siinä paljon iskutusta tule, kun hiljaa edetään. Eli juoksua voi harrastaa eri vauhdeilla ja tehoilla. Myös alustan voi valita. Metsässäkin voi juosta. En nyt kuitenkaan alkaisi tietoisesti välttämään lyhyitäkin juoksumatkoja sillä verukkeella, että minulla on tekonivel. Uskon, että tekonivel on paljon parempi juoksemisen kannalta, kuin entinen loppuunkulunut alkuperäinen. Nivelen liikeradat ovat aivan erilaiset laajudeltaan, ja kipukin jäi leikkauspöydälle.

En silti suosittele maratonharrastuksen aloittamista lonkan  tekoniveloperaation jälkeen, näitäkin ihmisiä tuntuu valitettavasti löytyvän. Vaikuttaa jopa sitä, että joillakin on pientä uhoa ja näyttämisen halua. On paljon muitakin aerobista kuntoa ylläpitäviä tai kehittäviä liikuntamuotoja. Monelle jo pelkkä kävelyharrastus kohottaa kuntoa. Kun siirtyy kävelemään maastoon, kunto kohoaa taas eri tavalla. Pyöräily, uinti, hiihto kehittää ihmisen aerobista kuntoa tehokkaasti, jos juoksemista haluaa välttää. Meidän ikäihmisten kannattaa pitää huolta myös lihaskunnosta. Toisin kuin yleensä kuvitellaan, kestävyyslajit pitävät yllä tehokkaasti myös hyvää lihaskuntoa sen tärkeimmän, eli aerobisen kunnon lisäksi.

Omalla kohdallani kaikki on mennyt oikein hyvin tähän saakka. Olen liikkunut leikkauksen jälkeen paljon, keskimäärin selvästi yli 10 tuntia/viikossa. Se, miten nopeasti pääsin liikkelle omin jaloin, yllätti todella positiivisesti. Olin varautunut 4 vko keppikävelyyn, mutta kävikin niin, että pääsin jo hiihtämään alle 4 viikkoa leikkauksesta. Sairauslomalla on mukavasti aikaakin tähän. Kuntouminen vaatii aikaa ja osin myös siksi ollaan poissa työelämästä, että kuntouminen (riittävä liikkuminen) olisi mahdollista.
Toivotan kaikille liikunnallista kevättä 2019!
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 063
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Nopea kuntouminen ihmetyttää
Vastaus #5 - 11.01.2019 klo 12:08:13
Tulosta viesti  
Täriseviä lajeja pitää välttää, sellaisen ohjeen minä sain (tosin siitäkin on pian kymmenen vuotta). Benji- mäki- ja laskuvarjohyppyä ei pidä harrastaa, maratonjuoksu ja pomppivat pallopelit yms. ovat myös ei-suositeltavien listalla (jos Manta-täti tarvitsee parin tenniksen nelinpeliin, niin se käy), ja kuulemma  jakeluauton kuljettajaksi ei pidä ryhtyä. Jooga on joskus näkynyt kieltolistalla, mutta se tarkoittaa sitä sorttia missä mennään solmuun.

Joten suosittelisin sen juoksun vaihtamista vaikka pyöräilyyn.

Itse myös mielestäni toivuin hyvin nopeasti; sain silloin lääkäriltä ohjeen, että 6 viikkoa puolivarauksella (mahdollisesti sen vuoksi että luun pää oli ollut jotain tahkojuuston ja turunmaan väliltä), joten kiltisti kuljin kyynärsauvoilla sen ajan, mutta ne "kävelyretket kunnon mukaan" venyivät äkkiä kilometreiksi, ja sen kuuden viikon jälkeen "sauvat lensivät nurkkaan" (ei kun palautin ne myös kiltisti Espoon kaupungille ja kiitin lainasta).

4 kk leikkauksesta kiipeilin sitten vuorella turistireissulla.

Jossakin oli tekolonkalle sopivia urheilulajeja kai oikein lueteltukin: hiihto, golf, vesiliikunta, salikuntoilu, pyöräily. Ja pitkä lista muita
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu