Normaali aihe Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen (Luettu 17 333 kertaa)
Jounier
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Liike on l��ke!

Viestejä: 7
Liittynyt: 19.04.2016
Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
19.04.2016 klo 22:33:10
Tulosta viesti  
Olen uusi jäsen tässä kerhossa. 44-vuotias mies, jonka oikeassa lonkassa todettiin FAI ja sen aiheuttama kuluma n. Vuosi sitten. Oireet tulivat varsinaisesti esiin heti välilevyleikkauksen jälkeen, vaikkakin jälkeenpäin ajateltuna oireita oli paljon aikaisemmin: toinen jalka tuntui täysin erilaiselta, sisäkierto rajoittunut, venyttämisen tarve oli jatkuva ja alaselän ongelmat vaivasivat jo vuosia.

Elämäntapani on liikunnallinen ja koska lonkka alkoi vaivaamaan arkea ja elämäntapaa, päädyttiin leikkaamaan. Operaatio 16.3. Lohjan sairaalassa eli huomenna 5 viikkoa toivuttu. Toipumisen suhteen koen edityneeni reipasta vauhtia, joskin päivät ja viikot vaikuttavat olevan erilaisia. En oikeastaan käytä apuvälineitä, särkylääkkeitä olen vähentänyt ihan minimiin, käyn kuntosalilla, pyöräilen, kävellessä ehkä yksi keppi mukana ajoittaisen ontumisen minimoimiseksi (reisilihas on ollut kipeä viime päivinä).

Ainoita asioita, joka varsinaisesti tässä vaiheessa mietityttää on nivusen kipu ja siitä oletettavasti aiheutuva liikerajoite myös leikkauksen jälkeen. Se tuttu vaikeus joka esiintyy vaikkapa sukkaa jalkaan laitettaessa, nostettaessa jalkaa toisen päälle. Tunne nivusessa on täsmälleen sama kuin ennen leikkausta, joten en osaa mieltää sitä leikkauksen jälkeiseen kudosten toipumiseen tai vastaavaan. Eilen fysioterapeutin kanssa aprikoimme, että todennäköisesti nivusen yli/ali menevä lihas voisi olla niin pitkäkestoisesti kompensoinut lonkan heikkoutta tms. Että se, kuten etureiden lihakset muutenkin, ovat erittäin kireät koko ajan. Kävin myös röntgenissä ja leikanneen ortopedin juttusilla. Kaikki pitäisi kuvien perusteella olla kuten pitääkin ja malttaa pitää...

Ymmärrän, että leikkauksesta on vasta kovin vähän aikaa, mutta oma kroppa ja sen reaktiot ovat toisaalta tulleet tutuiksi alaselän ja lonkan jatkuneiden ongelmien vuoksi. En voi oikein kuvitella että tuo kipu ja liikerajoite menisi itsellään ohitse. Oletko sinä kärsinyt vastaavista ongelmista enne ja jälkeen leikkauksesi, miten on käynyt ja millä keinoin mahdollisesti olet kuntouttamiseen tätä vaivaasi?

Bonuskysmys: uudessa nivelissä tuntuu ainakin toistaiseksi pieni klappi tai välys, jonka löydän tietyssä asennossa ( en tunne normaalisti liikkeessä). Miten sinulla leikkauksesi jälkeen?

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 083
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
Vastaus #1 - 20.04.2016 klo 09:43:52
Tulosta viesti  
Onko jalka yhtä jäykkä kuin ennen leikkausta vai vain melkein? Minulla tulee syksyttä täyteen 7 vuotta "puujalan" kanssa, ja leikattu jalka on edelleen hiukan jäykempi kuin se toinen. Ja epäilen syyksi ihan sitä, että kun se ei ole kymmeniin vuosiin taipunut (nivelrikon syynä lapsena sairastettu tulehdus, jonka jälkeen liikkuvutta ei kummemmin kuntoutettu), niin ei se vaan... Kipeä tuo koipi ei ole, eikä se ero jalkojen välillä enää ole valtava. Hetkeksi pääsen jo risti-istuntaan.

Jäykähkö se on toinenkin lonkka, mikään käärme en ole ikinä ollut (ja sen lonkn osalta olen ihan tyytyväinen olotilaani).
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
Vastaus #2 - 20.04.2016 klo 10:31:55
Tulosta viesti  
Pieni klappi jossakin "sopivassa" kuormittamattomassa jalan asennossa lienee normaalia tässä vaiheessa. Tekonivelen pallo-osahan liikkuu "joka" suuntaan ja kaikki lihakset ei tietenkään vielä ole ehtineet havaita, että tuotakin suuntaa pitää tukea.
Itselläni toinen tekonivel on lonksunut tietyssä asennossa 10 vuotta ilman sen kummempaa ongelmaa. Syynä lienee se, että pyöräillessä polven nousu sopivaan korkeuteen vie tekonivelen "äärirajoille", jolloin se nousee kupista hiukan ulos.
Toinen tekonivel taas alkuvaiheessa muutaman kerran ikään kuin putosi alas millin verran, kun kävellessä siirsi sitä jalkaa toisen ohi, mutta myöhemmin kyllä lopetti putoilun.
Mutta tietenkin asiaa kannattaa seurata.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
Vastaus #3 - 20.04.2016 klo 14:49:09
Tulosta viesti  
Minulla on ollut alusta alkaen pientä muljahtelua tekonivelissä, mutta se on niin pieni liikahdus ettei haittaa käytännössä mitään. Alussa sitä oli useammin, vuosien mittaan se on harventunut tai ehkä en vain enää huomaa sitä kun olen niin tottunut siihen.

Minulla nivelrikon ensimmäinen oire oli juuri nivuskipu ja se paheni sitä mukaa kun nivelrikko eteni, mutta leikkauksen jälkeen sitä ei enää ollut ennen kuin nyt 8 vuoden kuluttua leikkauksesta on taas alkanut esiintyä vasemmalla puolella. Tekoniveliä on kyllä tarkastettu ahkerasti kun niissä on metalliset liukupinnat, mutta mitään erityistä ei ole löytynyt ja tämä nivuskipu on kyllä aivan päinvastaista kuin se mikä oli ennen leikkausta, koska silloin se sattui nimenomaan kävellessä ja tämä taas ei satu kävellessä yhtään, vain joskus kun jalkaa nostaa määrätyllä tavalla.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Tikkari1
Nivelklubilainen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 37
Sijainti: PK-seutu
Liittynyt: 22.01.2010
Re: Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
Vastaus #4 - 20.04.2016 klo 15:11:14
Tulosta viesti  
Ihan tuttua huttua - minulla leikattu oikea lonkka marraskuussa viime vuonna, eli puolen rajapyykki lähestymässä. Olen ollut kivuton lähes koko ajan, mutta maaliskuussa kuvaan tuli nivuskipu, joka vaihtoi paikkaa reiden sisäsyrjältä keskemmälle ja takaisin. En ole ollut siitä kovin huolissani, ja fysioterapeuttini (jolla lonkissa tekonivelet itselläänkin), kertoi, että erilaisiin tuntemuksiin saa varautua hyvinkin ainakin ensimmäisen vuoden ajan leikkauksesta. Nivusen yli menee reisihermo, joka saattaa ihmetellä äkisti lisääntynyttä liikuntaa tai vaikkapa venyttelyä. Jos jalkaan on tullut pituutta lisää, myös lihaksissa ja tukikudoksissa saattaa olla erilaisia tuntemuksia niiden mukautuessa. Liikerajoitettakin minulla on ollut, mutta fyssarin ohjeet ja liikunnan lisääminen ovat kyllä auttaneet, tosin vähitellen. Mikään erityisen notkea en ole koskaan ollutkaan.

Kyselit myös "väljyyden" tuneesta: myös minulla oli lonkan nuljumista tai "klappia" ainakin vielä kuukausi-pari leikkauksen jälkeen. Kummasti se klappi on vähentynyt, kun lihakset ovat kiinnittyneet ja ennen kaikkea stabiloivat lihakset vahvistuneet. Ainakin minulta ja aika monelta muultakin on leikkauksessa irrotettu pakaran lihaksia, joten nekin varmaan aiheuttavat jonkin aikaa väljyyden tunnetta. Anna aikaa itsellesi, niin varmaan nämä asiat helpottuvat. Tsemppiä toipumiseen!
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jounier
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Liike on l��ke!

Viestejä: 7
Liittynyt: 19.04.2016
Re: Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
Vastaus #5 - 20.04.2016 klo 15:30:25
Tulosta viesti  
Kiitos kommenteista ja kokemuksista. Nivelen nuljumisen suhteen olen itsekin melko rauhallinen ja arvelen sen liittyvän tähän vaiheeseen ja johtuvanlihasten yms kiinnittymisen vielä puutteellisuudesta. Tikkari1, mahtaako mainitsemasi fyssarille vastaanottaa Mehiläisessä..? Taidan tietää kaverin, jos samasta kyse. Kävin ennen leikkausta n. 10 kertaa hoidettavana vaan emme saaneet tuolloin lonkkaansa lisää tilaa ja päädyinkin sitten pöydälle. Tässä kohtaa miellän nivusen kivut vielä kohtuullisen samanlaisiksi kuin ennenkin, tosin täytyypä kiinnittää huomiota siihen miten tuntuu kävellessä (enne leikkaustahan se oli kipeä nimenomaan silloin). Muuten liikerajoite on aika sama, vielä. Jalassa on juuri nyt tosin niin moneen erilaista särkyä ja kolotusta sekä hermopinnettä, että varmasti koipi totuttelee uuteen osaan. Tänään kokeilemaan vesijumppaa!  Pyöritä silmiä
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jounier
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Liike on l��ke!

Viestejä: 7
Liittynyt: 19.04.2016
Re: Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
Vastaus #6 - 20.04.2016 klo 15:34:58
Tulosta viesti  
Laura_vm60 kirjoitti 20.04.2016 klo 09:43:52:
Onko jalka yhtä jäykkä kuin ennen leikkausta vai vain melkein?

Sanoisin että tässä vaiheessa jäykempi,tosin reisilihas ja moni muu paikka on nyt hieman kipeytynyt ja vaikea sanoa mikä mitäkin on. Juuri tänään nivunen on kipeä jopa levossa. Ehkä sitä on vaan tullut myös rasitettua liikaa...

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jounier
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Liike on l��ke!

Viestejä: 7
Liittynyt: 19.04.2016
Re: Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
Vastaus #7 - 02.09.2016 klo 17:37:00
Tulosta viesti  
Pitkästä aikaa taas linjoilla. Kesä meni elokuuta kohden huonommin kuin kevät. Syyksi paljastui kaksi välilevyprolapsia, joista toinen uusi. Oireet ovat itselle sen verran tutut, etten yllättynyt muuta kuin määrästä.

Lonkan osalta tunne on, että tilanne ja kuntoutuminen on seis. Varmasti toipuminen on edennyt, kun leikkauksesta on kohta 6 kk. Silti, seuraavat asiat mietityttävät ja rasittavatkin:
- lonkan uloskierto edelleen kivulias, kun lonkka tapaa ääriasentonsa. Kipu tuntuu toisaalta viiltävänä jatkuen yli polven etusääreen saakka, toisaalta syvällä lähellä nivusta. Jälkimmäinen tulee ensin ja on erilainen luonteeltaan kuin koko etureittä repivä kipu kääntäessä polvea ulos.
- välillä tuntuu, että reisiluu olisi jotenkin imaistuna kuppinsa, tarve saada venytettyä ulos. Luultavasti jotkut lihakset vetävät kireydellään?
- saan edelleen, oletettavasti lonkan, naksumaan kun jalalla ei ole painoa päällä. Jossain kohtaa tuntui että klapien olisi ollut polvessa, useimmiten kuitenkin jossain lonkan uumenissa. Tämä ei sinänsä haittaa eikä esiinny kävellessä tms. Mutta mietityttää kuitenkin.
- ja leikattu jalka ei vielä(kään) taivu kohti rintaa kuten terve. Liikerata on varmasti kasvanut alkukuukausista, mutta kumma lukko tulee vastaan. Vaikeuttaa esim. Pakaran venyttelyä, sukanlaittoa, kynnenleikkausta jne.
- kaikkiaan jalka tuntuu edelleen eriparilta, kuten se oli jo vuosia ennen operaatiota. Eniten tuo nivusen alue kinnaa.

Ja  jumpattu on venyttelyn kera väh. 1 h päivä, huollan myös tuota selkää sillä. Jäsenkorjaaja laittoi myös lantion oikeaan asentoon ja vapautti suoraksi. Luulenpa vain että lihakset vetävät sen vielä takaisin, tätäkin aukaisen jumpalla ja venyttelyllä päivittäin.

Nyt mietin, miten teillä muilla 6kk kohdalla vrt. Esiintuomani oireet ja tilanne (poistukien välilevyt)? Yllä esittämäni yrittää poissulkea selän hermopinteistä johtuvat tuntemukset.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
rondiye
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Liike on l��ke!

Viestejä: 3
Liittynyt: 09.10.2017
Re: Nivusen kivut tekonivelleikkausta ennen ja jälkeen
Vastaus #8 - 19.10.2017 klo 08:48:22
Tulosta viesti  
Nyt muutama päivä yli kuukausi lonkan tekonivelleikkauksesta ja muutama päivä sitten alkoi nivunen vihoittelemaan. Tilanne muuten on sellainen, että leikkauksen yhteydessä tuli murtuma reisiluuhun, kun sitä proteesia sinne hakattiin ja sille ei saa kuuteen viikkoon painoa laittaa. En tietenkään ole sitten laittanutkaan ja koipi on siten aika kysymerkki vielä sen suhteen, että mitä kestää ja miltä tuntuu.

Tähän asti on mennyt muuten ihan ok, pieniä erinäisiä vaivoja huomioonottamatta, mutta nyt tosiaan huolestuttaa tuo nivunen. Istumisen jälkeen jäykistyy ja sänkyyn menemisen yhteydessä pitää välillä kädellä auttaa, kun kipuilee niin kovin. Sitten selällään maatessa pitää myös pikkuhiljaa venytellen suoristaa, kun heti sitä ei tosiaan pysty suoraksi laittamaan kovan kivun takia. Sitten kun suoraksi saa, niin on ihan kivuton.

Liekö tuossa kuitenkin lihas vaan rasittunut, kun kyllähän se siinä kepeillä kävellessäkin töissä on vaikka ei painoa laitakaan?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu