Normaali aihe Lumeleikkaukset ja polven tähystysten tarve (Luettu 3 485 kertaa)
Katri
Moderaattori
*****
Poissa


Terveisiä.

Viestejä: 193
Sijainti: Tampere
Liittynyt: 06.11.2008
Lumeleikkaukset ja polven tähystysten tarve
23.10.2014 klo 10:03:46
Tulosta viesti  
Polven tähystysleikkaukset ja lumeleikkaukset puhuttavat. Mediuutisten artikkelissa (22.10.2014) haastatellaan useita asiantuntevia ortopedeja:

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/lumeleikkaukset+pelottavat+osaa+ortopedei...
  

Katri K.
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Seabird
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 1 444
Liittynyt: 01.07.2010
Re: Lumeleikkaukset ja polven tähystysten tarve
Vastaus #1 - 23.10.2014 klo 11:19:26
Tulosta viesti  
"Suomalaisen Fidelity-ryhmän viime vuonna julkaisema tutkimus polven rappeumaperäisen nilvelkierukkarepeämän leikkaushoidon olemattomista eduista verrattuna lumeleikkaukseen on jo vähentänyt polven tähystysleikkauksia Suomessa."

Hyvä että asiaa pohditaan monelta suunnalta. Potilaan näkökulmasta siinä on myös ongelmansa,jotka liittyvät arjen- ja työn sujumiseen. Onko sille hintaa?
Artikkeli on ansiokas, kliinisesti. Vähälle on jäänyt arjessa selviämisen tarkastelu ja yksilöllinen harkinta potilaan tilanteen mukaan. Sellaisia en ole nähnyt.

Vasen polveni sanoi "poks" rintauinnin potkussa, eli todennäköisesti lateraalinen kierukka oli vaurioitunut jo vuosia aiemmin liikenneonnettomuudessa. Myöhemmin selvisi että ko. polvessa ei myöskään ole etu- eikä takaristisidettä, mutta se on toinen juttu ja selvisi kun MRI-tutkimukset olivat mahdollisia. Teippailin polven löysyyden pois urheiluteipillä, mikä oli siitä hankala että se ei joustanut kuten nykyiset kinesioteipit, joten kävelypainotteisen työpäivän läpivienti oli todella haasteellista. Iho tahtoi lähteä teipin mukana...ja 10 tuntinen työpäivä turvotti jalkaa aika lailla.  Välillä,kesken kävelyn, niveleen tuli "puukonisku" joka meni samointein ohi, mutta se ei lukkiutunut. Kipulääkkeillä kävely jotenkin onnistui. Näin mentiin noin vuosi, sattuneista syistä. Tähystyksessä löytyi haljennut, pieniksi palasiksi murskautunut lateraalinen nivelkierukka. Etu- ja takaristisiteitä ei löytynyt mutta jalka oli stabiili. 

Olisi mielestäni syytä miettiä myös sitä, paljonko maksaa vuoden sairausloma tai MRI-tutkimus vamman selvittämiseksi. Olen opetellut kävelemään kepeillä laskujeni mukaan nyt 12 kertaa orotpedisen toimenpiteen jälkeen, joten mielestäni  oleellista jutussa lienee määritellä juuri se, milloin vaiva on "rappeumaperäinen" ja mitä sillä tarkastitottaen tarkoitetaan. Olisiko muitakin määreitä milloin tähystys voi olla perusteltu? Esim. nivelen pettäminen, lukkiutuiminen, liikerajoitus? Arjessa selviäminen, työkunto, kävelykyky?

Ko. tutkimusta on julkisuudessa mielestäni käsitelty välillä liian yleistäväksi, koskien kaikkia polven tähystystoimepiteitä. Sittemmin on tarkentunut että tutkimus koski ikääntyvien rappeumaperäisiä nivelvaivoja. Tämä rajaa ulkopuolelle - käsittääkseni kaikenikäisten kaatumiset, loukkaantumiset jne?

Voin ymmärtää että tähystystoimepiteet vähenevät mutta paraneeko potilaan elämälaatu vuoden verran itseparantumista odotellessa? Kenellä siihen on nykyään aikaa/mahdollisuuksia/varaa?

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
erin56
Nivelklubilainen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 33
Liittynyt: 07.02.2011
Re: Lumeleikkaukset ja polven tähystysten tarve
Vastaus #2 - 23.10.2014 klo 14:24:26
Tulosta viesti  
Minulle on vuosikymmenien mittaan tehty molempiin polviin useita tähystyksiä joiden yhteydessä on poistettu nivelontelosta huuhdellen rustokappaleita, "purtu" pois plica muodostelmia, poistettu nivelpintojen väliin kuroutuvaa Hoffan rasvaa jne...Lisäksi on korjattu polvilumpioiden asentoa "lateral release" operaatioilla.

Jokaisesta toimenpiteestä on ollut pitkäaikainen(vuosien-vuosikymmenien) hyöty joka on ollut paitsi subjektiivinen myös käsin tunnettava/korvin kuultava kun ylimääräisiä rustohankauksia on saatu pois.

Viimeisin tähystys tehtiin oikeaan polveen nyt keväällä (väliä n 18 vuotta) ns kevyin indikaatioin.Polvessa oli reilut kivut, turvotusta, korvin kuultava pauke, lisäksi tavan röntgenkuvissa oli nähtävissä artroosi(Kellgren 2) ja senioriortopedi ennusteli tekonivelkirurgiaa jatkossa.Ohjeena oli varoa polvea kuormittavaa liikuntaa ja käyttää kipulääkkeitä,ortooseja, kortisonia etc. Oman ortopedin eläköitymisen jälkeen nuorempi kollega päätyi sitten tekemään tähystyksen ilman suurempia odotuksia, tähystyksessä löytyi reilu plica joka poistettiin, rasvaa vähenneltiin ja nivelpinnat tarkasteltiin. Tähystyksen suurin hyöty oli varmasti se että odoteltu tekoniveloperaatio siirtyi hamaan tuntemattomaan tulevaisuuteen, kantavat nivelpinnat kuten koko nivel kaikkineen (plicaa ja rasvaa lukuunottamatta )oli täysin siisti! Parantuneet olivat myös polvilumpion takaosassa edellisessä tähystyksessä näkyneet ja sondeeratut luuhun asti ulottuvat neliösenttien suuruiset rustopuutokset...

Eli ilman tähystystä varoisin ja säästelisin huonoja polviani tekoniveliä odotellen, nyt liikun vapaasti vajaa kuusikymppisen tyyliin ja avoimin mielin  Hymiö

Ikävää jos lapsi menee "tutkimus"pesuvesien mukana ja luovutaan tieteen nimissä totaalisesti toimenpiteistä jotka joissain tapauksissa eivät anna tulosta...harkintaa tietysti tarvitaan mutta helppoa ja halpaa vaihtoehtoa nivelensisäisen tilanteen selvittämiseksi saati sitten samanaikaiseksi korjaamiseksi tuskin lähivuosina löytyy...
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
looke
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1
Liittynyt: 27.10.2014
Re: Lumeleikkaukset ja polven tähystysten tarve
Vastaus #3 - 27.10.2014 klo 16:40:45
Tulosta viesti  
Meillä Kymenlaaksossa paikallinen lehti kirjoitti jotenkin sensaationa tästä hesarin New England journal of medicine lehdenjulkaisusta.

Huh huh, minua kylmää ainakin potilaiden aseman puolesta. Nyt jo on riittävän vaikeaa päästä leikkuriin selkeän trauman aiheuttaneen tapaturmankin jälkeenkin, ja kun vielä olet päivystysleikkuriin jonossa, ei ole niin varmaa minkä tasoinen harjoittelija operaation tekee. Varsinkin ei yliopistosairaaloissa.

Itse olen tavannut tusinan verran huippukirurgeja, enkä usko kenenkään tekevän yhtään operaatiota ilman kunnon leikkausaihetta. Olen harrastanut kuluttavaa urheilua ja voimailin kovaa vuosikymmenet ja olen joutunut suhteellisen paljon olemaan leikkauspöydällä. Myös raju työtapaturma reilu kymmenen vuotta sitten on vaatinut paljon operaatioita ja vaatii edelleen, seuraavana ohjelmassa olkapään tekonivelen laitto.

Minulle tehtiin vuosia sitten akillesjänteen tendinosis korjausleikkaus, joka infektoitui ärhäkästi. Julkinen kyllä hoiti infektiota hyvin noin pääosiltaan, mutta infektio marinoi jänteen pehmeäksi ja huolimattomasti astuin lumiauran rakentamaan ansaan ja jänne venyttyi eli elongoitui . Tästä ei sitten julkinen kiinnostunut ollenkaan. Ei mitenkään hauskaa olla ilman pohjevastetta. Kävely kinkkaamista ja polvi kuin minikoripallo. Selkä koko ajan kipeä, ja ristiluu vinossa kipeyttäen selkää tosi paljon.

Onneksi Sakari Orava Korjasi jänteen ja sekin operaatio siellä arpisessa akillesseudussa infektoitui. No sitä on hoidettu potilasvahinkona, tosin juristin avulla . Viime viikolla vielä ihonsiirre ja nyt odotellaan tulosta.

Minut on pelastanut v.1990 ottamani henkivakuutus, jota olen käyttänyt tosi paljon, kymmenillä tuhansilla euroilla yhteensä.
Yksi turha leikkaus tehty, kun yksityinen kirurgi korjasi liian konservatiivisesti hyppääjän polven. Muut nappiin ja pääsin täyteen kuntoon aina niiden jälkeen. Pientä narinaa ja pauketta, mutta ei ylimääräistä kipua.
Nämä turhat leikkaukset otsikkona on aika jäätävää luettavaa, ja mitä se aiheuttaa jopa vuosia toimenpidettä odottaville potilaille. Ei tule kesää ei. Kuten sairaala NEON:n ortopedi Juha Ranne toteaa, että uutena ilmiönä ihmiset ottavat pankkilainaa päästäkseen polvi tai olkapääoperaatioon. Mitä jos ei ole varaa lainaan? Mitä he tekevät?Seuraukset ovat kauheat. Ei Panacod tai Tramal estä nivelrikkoa tms. haittoja. Sairaanhoitopiirien rahoitus täytyy saada pikimmiten kuntoon, ja siirtää ylimääräisiä vastuita pois. Esimerkiksi privaatin hoitovirheet ei kuulu julkisen jo muutenkin kuormittuneen järjestelmän hoidettavaksi ilman korvausta Täh. Minusta tämä keskustelu tällä pohjalla näillä painotuksilla tässä tilanteessa on murhaavan vahingollista leikkaustarpeessa oleville ihmisille.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu