Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 3  Lähetä aiheTulosta
Kuuma aihe (Enemmän kuin 100 vastausta) Takana 2 lonkkaleikkausta (Luettu 96 139 kertaa)
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Takana 2 lonkkaleikkausta
23.09.2010 klo 18:39:04
Tulosta viesti  
Hei, Kerronpa omaa tarinaani. V.1990 alkoivat kummatkin polvet nesteilyn. Aluksi niitä hoidettiin imemällä nesteitä pois ja laittamalla kortisonia. V 92 oikeaan polveen tehtiin dysprosium injektio, joka ehkä loppujen lopuksi on auttanut asiaa. Vasempaan polveen ei sitä jostain syystä laitetty. Kortisonilinja jatkui ja yhden kerran kukonhelttauutetta, muttei se auttanut mitään. Ei myöskään Artryl-jauhe.

V. 1999 alkoi oikeaa lonkkaa särkeä rasituksessa ja aloin varoa. V 2004 pääsin kuntoutukseen, jossa todettiin, ettei ko. kuntoutus ole sopivaa (muut sauvakävelivät). Ongelmana oli, ettei oikeaa reittä pystynyt nostamaan rapuissa eikä ajamaan sen takia polkupyörää tai vesijuoksemaan tai nousemaan autoon. Kuntoutuslääkäri kuitenkin hoksasi vanhan konstin ja määräsi lonkanvetoa erikoislaitteella. No sitä tehtiin kerran kuukaudessa noin 3 vuoden ajan ja se aina auttoi noin 2 viikoksi. Särkylääkkeitä meni Burana, Mobic, Bextra,Panadol, Arcoxia, jne... aina vaihdellen. Kunto aleni, koska ei päässyt liikkumaan ja paino nousi.

Todettiin, että oikea lonkka on leikkauskunnossa, juuri noiden liikuntarajoitteiden. kivun ja pahan röntgenkuvan takia. Kuukauden päästä tuli jo kutsu leikkaukseen, mutta sain sen siirrettyä kuukaudella eteenpäin. Laitettiin ns. pinnoite. Leikkaus meni hyvin. Tiistaiaamulla klo 7 sairaalaan, klo 10 pöydällä ja klo 12:30 heräämössä. Pakolliset kepinkäytönopettelut osastolla ja perjantaina kotiin taksissa selällään, 9.25 e.

No nyt vuorostaan kipeytyi vasen polvi ja lonkka. Polven röntgenkuva oli lääkärin mielestä pahempi kuin lonkan, mutta hän sanoi, ettei polvea ja lonkkaa pysty leikkaamaan samalla kertaa.
Samat liikuntarajoitteet varsinkin rapuissa ja kovin lonkka väsyi kävelyissä. Pisti nivuseen ja särki reiden päälle. Kipuja oli oikeastaan enempi kuin oikeassa lonkassa vaikka röntgenkuva selvästi parempi!

Ehdotin, että leikataan vasen lonkka ensin ja polvi myöhemmin, koska oikean lonkan leikkaus oli parantanut selvästi polven tilannetta. Polven nesteily väheni jne.
Jonossa olin nyt 6 kk ja pyysin vielä 1½ kk lisää jonoaikaa, koska en halunnut nyt heinäkuussa 2010  leikkaukseen. Hämmästyin kun lääkäri sanoi, että nykyään on palattu näihin perinteisiin lonkkaproteeseihin. Pinnoiteproteeseista ei ole kuulema saatu juurikaan "etua". Niin se lääketieteellinen tieto muuttuu 3,5 vuodessa, ei uskoisi!

No uskoin lääkäriä ja suostuin perinteiseen. Menin tiistaiaamuna klo 7 sairaalaan ja kirurgi veti tussilla leikkausviillon paikan klo 8. Jonoa leikkaussaliin oli ja jäin odottelemaan käytävälle, kun potilas huoneet olivat täpötäynnä.
No kutsu saliin tuli 13:30, terveeseen jalkaan vedettiin valkea tukisukka. Nielaisin 2 pilleriä ja menoksi.
Leikkaussalin etuosassa minut käännettiin oikealle kyljelle ja varmistettiin, että tussivivalla merkitty lonkka on hyvin näkyvissä. Aseteltiin mittausantureita paikoilleen. Tehtiin selkäydinpuudutus. Hyvin meni, mutta särähti napakasti pakaraan ja operoija kysyi, missä tuntui. Homma jatkui kuitenkin ongelmitta ja tunto alaosastani hävisi. Laitettiin kestokatedri, joka juuttui johonkin, mutta kokenut hoitaja pukkasi sen napakasti uudelleen eteenpäin. Huomautin, että jospa meni rakosta läpi nyt. Ei kuulema mene.

Klo 14:15 siirryin salin puolelle. Ja alkoivat työnsä. Tilaani seurasi nukutushoitaja, joka kyseli oloani koko ajan. Verenpaine ok, sydän löi eikä lisähappea annettu viiksillä. Kuuntelin kun kirurgit (2) kertoivat juttuja toisilleen. Lonkkamaljaan napautettiin navigaatiopiikki ja pian sen jälkeen saha katkaisi reisiluun kaulaa pätkän. Olin antanut luvan, että sen saa laittaa luupankkiin, jos joku sairaampi joskus tarvitsee. Hetken päästä jo porattiin reiteen proteesin reikää.

Noin 15:30 on leikkaus ohi ja heräämöön, jossa sain tosi hyvää hoitoa. Nestepusseja meni kaikkiaan 3. Ensin suolaliuos, sitten Hemohess ja lopuksi sokeriliemi. Väliin aina särky yms lääkitystä.
Osastolle takaisin klo 18 ja huoneenkin olivat jo löytäneet. Nukuin jotenkuten, muttei kyllä koskenut mihinkään. Paremmin meni kuin eka kerralla.

Keskiviikkoaamuna otettiin reisiluupankkia varten verikoe ja tilanne hyvä. Lähdössä ollut Hb ( 139) putosi vain 115:een kun se eka leikkauksessa putosi 90:een. Heti vietiin sitten vuoteessa röntgeniin, ja ahtaalla osaston käytävällä tarttui katedrini letku viereiseen sänkyyn, eikä vuoteeni työntäjä huomannut aluksi. Itse havahduin kuitenkin, että nyt menee virtsarakko varpasiin, ja sain otteen katedriletkusta ja virtsarakko jäi sisääni. Käytävälle tietysti syntyi suuri hämminki ja päivittely. Sitä ne ahtaat ylibuukatut sairaalat tekee.

Läksin kotiin päivää aikaisemmin, jotta välttyisin enemmiltä kolhuilta eli jo torstaina, koska onnistuin näyttämään fysioterapeutille, että osaan kyynärsauvakävelyn jo portaissakin. Siis 48 tuntia leikkauksen päättymisestä olin kotona! En viitsinyt mennä sairaalassa edes suihkuun. Olin suihkussa vk leikkauksen jälkeen kotona. Pari päivää sen jälkeen otettiin laastari pois ja vaihdettiin. Hyvältä näytti haava. Valokuvia haavasta on otettu joka päivä dogokameralla (todistusaineistoksi, jos tarve)

Nyt on lääkitys 2 Panacod+Burana600 kahdesti päivässä sekä Klexane illalla. Ole on parempi kuin eka leikkauksen jäklkeen. Leikkaushaava on noin puolet lyhyempi ( =12 cm)kuin pinnoiteleikkauksessa. Suosittelen tätä perinteistä metoodia. Saattaa olla, että jalan liikeradoissa on eroa, sitten kun aikanaa niitä pääsee hakemaan, mutta hyvä näin 10 päivää leikkauksen jälkeen.
 
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #1 - 23.09.2010 klo 18:50:41
Tulosta viesti  
Minulla on molemmissa lonkissa 2 vuotta sitten laitetut kokoproteesit ja yksivuotistarkastuksessa fysioterapeutti sanoi että liikeradat ovat normaalit, ja siltä ne minusta itsestänikin tuntuvat. Kyllä ne liikkuvat kaikkiin suuntiin kuin tavallisen ihmisen lonkat.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jalmari 52
Nivelklubin aktiivikirjoittaja
***
PoissaViestejä: 168
Liittynyt: 10.10.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #2 - 23.09.2010 klo 23:18:52
Tulosta viesti  
Lainaus:
Hei, Kerronpa omaa tarinaani...

... Kuuntelin kun kirurgit (2) kertoivat juttuja toisilleen. Lonkkamaljaan napautettiin navigaatiopiikki ja pian sen jälkeen saha katkaisi reisiluun kaulaa pätkän...

... Nukuin jotenkuten, muttei kyllä koskenut mihinkään...

Kiitos mielenkiintoisesta tarinasta! Välillä oli ihan pakko nauraa ääneen.  Kliseinen

Sitä lukiessa palautui omatkin vuodentakaiset kokemukseni elävästi mieleen.

... jatkoa odotellaan ...
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #3 - 24.09.2010 klo 11:44:07
Tulosta viesti  
Kumma juttu, että minä en leikkauksen aikana kuullut kirurgien puheista yhtään mitään, en edes tajunnut kuinka lähellä he olivat ennen kuin vasta jälkeen päin. Sahan äänen kuulin mutta minulla oli sellainen tunne että se kuului jostain kaukaa huoneen toiselta puolelta, olin niin pöllyssä lääkkeistä että tajusin leikkauksesta vain palasia sieltä täältä vaikka periaatteessa olin hereillä. Toisesta leikkauksesta muistan vitsin jonka hoitaja kertoi toiselle (?) mutta itse leikkaukseen liittyviä puheita ei nytkään kantautunut korviini ollenkaan.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 083
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #4 - 24.09.2010 klo 12:00:48
Tulosta viesti  
Ei ole minullakaan minkäänlaisia mielikuvia kenenkään puheista, "keittiöremonttia" vain ihmettelin.

Tuosta nivelen mallista: kyllä minä olin kuvitellut, että pinnoiteproteesia edelleen pidetään hyvänä vaihtoehtona, mutta ei niin innokkaasti kuin jokin aika sitten.

Hyviä puolia ovat tiettävästi se, että kun oma luu sästetään, niin siitä uusintaleikkaus vastaa vielä "ensileikkausta", se että luun kuormitus säilyy paremmin (täysin?) luonnollista vastaavana, ja se että kun luuta ei "avata" niin luuydintä ei lähde verenkiertoon.

Mutta toisaalta leikkausta on vaikeampi saada onnistumaan, jos se nuppiosa on hiukankaan väärin kiinnitetty, niin on vaara että reisiluun kaula murtuu, riskiä lisää hentoluisuus yms. (joidenkin mukaan ei naisille), ja toinen riski on reisiluun pään kuolio (liittyikö sekin väärään kiinnitykseen vai oliko yleinen riski).

Minulle harkittiin pinnoitetta, mutta leikkauksessa oli ilmeistä, ettei siihen tahkojuuston ja turunmaan risteytykseen mitään voi kiinnittää...
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #5 - 24.09.2010 klo 12:16:00
Tulosta viesti  
Näin sanotaan pinnoitetekonivelestä Coxan nettisivuilla:

Lainaus:
Lonkassa voidaan nuorilla ja aktiivilla potilailla tietyissä tapauksissa käyttää myös nk. pinnoitekoniveltä, jossa potilaan omaa luuta pystytään enemmän säästämään. Pinnoitetekonivel soveltuu kuitenkin vain pienelle osalle lonkan tekonivelleikkaukseen joutuvista potilaista.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #6 - 24.09.2010 klo 16:16:56
Tulosta viesti  
Noinhan pinnoite-perinteistä on vertailtu ja kuka tässä tietää niistä lopullisen totuuden vielä! Oma kokemukseni tähän saakka kuitenkin on, että perinteinen on helpompi sekä kirurgille että potilaalle. Keston sitten aika näyttää, ei siitä kannata nyt enempi kättä vääntää.

Tänään kävi fysioterapeutti ekalla kotikäynnillä ja haastatteli. Vuoteessa on lisäjalat ja korkea tuoli jo ostettu eka laikkausta varten. Vessan koroke on myös. Kaikki siis hyvin ja tunnelmat on vielä korkealla.

Kuumetta on tosin ilmaantunut nyt parina aamuna 37,7 C, joten soitin  sairaalaan. No vastaava hoitaja ei vielä pitänyt pahana, koska haava on ok. Kehoitti ottamaan yhteyden terveyskeskukseen ensi viikolla, jos samana jatkuu.
Iltapäivällä lämpö on 37,0.

Kävin eilen istumassa auton etupenkillä ja päästelin menemään. Penkille laitoin keskikokoisen maton pakattuna nippuun siten, että penkki oli kova ja vaakasuoraan tasainen. No päätä ei meinannut saada enää oven karmista sisään, kun niin korkealla oli istuma-asento. Paremmin siinä istuin kuin kotona vuoteen laidalla.

Havaitsin, että Klexane on mukavampi pistää istuvassa asennossa. Vuoteessa selällään maaten se jotenkin "pistää" enemmän. Kumma juttu?

Niin, se unohtui, ettei kannata aina uskoa näitä internetohjeita. Esim. VarsinaisSuomen sairaalan ohjeessa sanotaan, että vuoteesta noustaan leikatun jalan puolelle. No itse teen kyllä juuri päinvastoin.
Ja tuokin, että nuorilla käytetään pinnoitetta: Olen sitten 3,5 vuodessa tullut nuoresta vanhaksi.

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Salla_
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 1 845
Liittynyt: 17.06.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #7 - 24.09.2010 klo 16:45:32
Tulosta viesti  
Aikoinaan sain ohjeeksi.
Pitkälleen käydään leikaamaton puoli edellä ja vuoteesta pois leikattu puoli ensin.
Eihän painovarausta kuitenkaan tehdä. Leikattu jalka odottelee kaikessa rauhassa, että toisen jalan saa alle.. keppien kanssa.
Leikatun jalan puoleisen koroketyynyn kulman pitää olla pehmeä ja taipuva -- perustetta tälle en muista.
  

leikattu 2001 ja 2002
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #8 - 24.09.2010 klo 17:05:22
Tulosta viesti  
Minä noudatan ohjetta, että ensin polvien väliin tyyny ja sitten vuoteeseen kellahdat terveen jalan puolelta "jalat jäykkinä koukussa". Samalle puolelle vuoteelta nouset ylös ja taas on tyyny polvien välissä ja jalat "jäykkinä koukussa". Minusta noin menee tosihyvin. Siinä on ikäänkuin kiikkutuolin jalkana.

Ja ohjeeksi tuli, että täysi painonvaraus heti = seuraavana aamuna siinä "kävelykoneessa" ( saarnastuoli).

Noista vitseistä vielä. En kyllä nyt tarkkaan muista, miten se heidän juttu meni, mutta ajan kuluksi ihan mukavaa kuultavaa. Nukutushoitajalta myös pyysin, että näytähän reisiluunpääni, mutta siihen tuli kielto sieltä sermin takaa. Kyllä siinä hyvin mukana pysyi eikä minkäänlaista pelkoa luikahtanut mieleen.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
TMi
Nivelklubin kirjoittaja
*
Poissa


molempien lonkkien BHR-pinnoite
/ toukokuu 2010

Viestejä: 61
Sijainti: Uusimaa
Liittynyt: 04.01.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #9 - 24.09.2010 klo 18:55:45
Tulosta viesti  
Laura_vm60 kirjoitti 24.09.2010 klo 12:00:48:
Hyviä puolia ovat tiettävästi se, että kun oma luu sästetään, niin siitä uusintaleikkaus vastaa vielä "ensileikkausta", se että luun kuormitus säilyy paremmin (täysin?) luonnollista vastaavana, ja se että kun luuta ei "avata" niin luuydintä ei lähde verenkiertoon.

Mutta toisaalta leikkausta on vaikeampi saada onnistumaan, jos se nuppiosa on hiukankaan väärin kiinnitetty, niin on vaara että reisiluun kaula murtuu, riskiä lisää hentoluisuus yms...


Tuo mahdolisen uusintaleikkauksen "ensileikkauksellisuus" ja muut suositukset että pinnoite olisi "sopivampi" aktiivisille sai ainakin allekirjoittaneen haluamaan sitä (viime toukokuussa kerralla molemmat puolet pinnoitteilla). Prosessin kestäessä oli vähän lääkäristä riippuen pallottelua mitä laitetaan ja oli puhetta siitäkin että pinnoite on kalliimpi ja vaikeampi leikkaus... mutta näin jälkeenpäin olen kyllä tyytyväinen pinnoiteratkaisuun kun pitkällisen urheilun vuoksi luutkin olivat kuulemma hyvää materiaalia pinnoitetta ajatellen... jospa näillä sen 15-20 vuotta "ajelisi" ennen uusintaoperaatiota.

Tuosta vuoteeseen menosta/sieltä noususta: kotosalla huomasin "helpoimmaksi" tavaksi istahtaa sängyn päätyyn ja vetää itseni käsillä selkä edellä pötkölleen... ja päinvastoin ylös nousussa, liu'uttelin hissukseen itseäni jalat edellä sängyn päätyyn ja siitä sitten ylös... en tiedä miten toimisi jos/kun on toinen puoli leikattu, miksei toimisi silloinkin kun voisi toisella jalalla auttaa.
  

"To accomplish great things, we must not only act, but also dream; not only plan, but also believe."&&Anatole France
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jalmari 52
Nivelklubin aktiivikirjoittaja
***
PoissaViestejä: 168
Liittynyt: 10.10.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #10 - 25.09.2010 klo 01:02:00
Tulosta viesti  
Lainaus:
... ettei kannata aina uskoa näitä internetohjeita...
... sairaalan ohjeessa sanotaan, että vuoteesta noustaan leikatun jalan puolelle. No itse teen kyllä juuri päinvastoin...

Useimmissa (oikeissa) ohjeissa sanotaan, että istumaan nousu tapahtuu terveen jalan puolelta. Niin se opetettiin myös sairaalassa.  Pyöritä silmiä

Samoin terveen jalan puolelta tapahtuu myös makuulle meno. Senhän sanoo järkikin, sänky kun on sijoitettu huoneesssa useimmiten seinän viereen.

Mikään ei tietenkään kiellä tai estä nousemasta ylös tai menemästä makuulle miltä puolelta tai missä asennossa tahansa. Ohjeethan ovatkin vain meitä kömpelöitä varten.  Silmänisku
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #11 - 25.09.2010 klo 08:16:29
Tulosta viesti  
^Samaa mieltä Jalmarin kanssa noista vuoteeseen menoista ja sieltä nousuista. Sänky on laitettu seinän viereen siten, että terve jalka on aina "alla" kiepsahduksissa.

Nyt aamulla ei kuumetta, vain 36,7 C. Johtui varmaan siitä, että viirasin illalla 2*Panacod+Burana600 satsin nielaisua 3 tunnilla myöhemmäksi eli klo 21:ksi. Taitaa olla niin, että tuo satsi pitää kuumeen poissa noin 8 tuntia. Sitten se hiukan nousee. Ilmeisesti nuo leikkaushaavan pinnat vielä rasittaa kehoa. Unia näkyy selvästi aiempaa enemmän johtuen kai tuosta Panacod+Buranasta. Ennen leikkausta käytin Panadol 1mg+Tramal, ja unia ei juurikaan näkynyt.

Fysioterapeutin kanssa sovimme eilen, että kuukauden päästä tavataan ja katsotaan, miten harjoitteita täsmennetään. Omana tavoitteena olisi saada myös painoa alas. Saa nähdä miten se tapahtuisi?

Kyynärsauvoilla kävelen sellaista "ravia", siis aina joku neljästä on ilmassa. Fysioterapeuttikin hyväksyi tuon etenemistavan. Se on nopeaa ja sitä voi käyttää kun saa varata jallalla täysin. Ja kumpikin jalka rasittuu yhtäläisesti.

Nyt vihloi eka kertaa leikkauksen jälkeen vasenta polvea kävellessä kyynärsauvoilla. Ennen lonkkaleikkaustahan arvottiin, kumpi ensiksi ja ortopedin tuomio oli silloin, "proteesikypsä polvi". Nyt tarvittaisiin konsteja, joilla voisi kitkutella vuoden tai kaksi vielä ilman polven operointia. Lieneekö kellään vinkkiä?

Unohtui raportoida, mitä tapahtui, kun minua vietiin leikkauksen jälkeisenä aamuna röntgeniin ( tuon katedrijutun lisäksi). No röntgenin edessä käytävällä on verhoilla peitettyjä pilttuita useampiakin. Vuoteen kuljettajana ollut viherpukuinen naishenkilö työnsi minut pilttuuseen ja veti verhot eteen sanoen, että hakevat tästä sisään.

NO ajattelin ottaa pienet tirsat. Havahduin, kun viereisessä pilttuussa huudettiin, että "sanokaa nimenne..., mikä on teidän nimi?". Ei kuulu vastausta. Hetken päästä kuulin pientä läpsyttelyä, kun potilasta yritettiin saada hereille. Ja lopuksi luopuivat leikistä ja lähtivät kahville.

Vaivuin taas sinisiin ajatuksiin, mutta havahduin, kun verhoa vetäistiin ja kysyttiin, että "kukas se täällä on?" Kun sanoin nimeni, niin tuli ystävällinen vastaus, että olette näköjään oikeassa sängyssä, koska sama nimi on sängyn päässä. Ja onhan teillä rannekkeessakin sama nimi. Ja niipä pääsin tuon tuntemattoman ohitse itse röntgenkuvaan.

No kahdestaan sitten asettelivat konetta kohdilleen, mutta pian havaitsivat, ettei se kone ymmärtänytkään heidän käskyjään. No äskenhän se vielä toimi... Hei Anja varmaan tietää, kysytään siltä... Anja tulee...Painetaan tuosta...no miksei se nyt liiku?

Tähän väliin minäkin jo uskalsin kysyä, että onkos se liikkunut tänään ollenkaan?... Ja eikös minun pitäisi olla hiukan toisessa asennossa, kun tätä vasenta lonkkaahan on tarkoitus kuvata...?

Hoitajat huomaavat asian ja korjaavat ja jatkavat koneen käskemistä. Huudetaan neljäs ohikulkija (lääkäri) apuun... No ei sieltä pidä painaa, ensin resetoidaan ja sitten otetaan uusi orientaatio... Ja niin saatiin hienot kuvat lonkasta.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Salla_
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 1 845
Liittynyt: 17.06.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #12 - 25.09.2010 klo 09:19:05
Tulosta viesti  
Sängyn sijoittelu voi olla tietysti ongelma.
Sitä ei voi aina käännellä eikä pääpuolta ole mahdollista vaihtaa.
Kotona joutuu väkisinkin soveltamaan, kehittämään omat toimintatavat rajoitukset huomioiviksi --- sehän on pääasia.
  

leikattu 2001 ja 2002
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #13 - 25.09.2010 klo 11:47:04
Tulosta viesti  
Lainaus:
Kyynärsauvoilla kävelen sellaista "ravia", siis aina joku neljästä on ilmassa. Fysioterapeuttikin hyväksyi tuon etenemistavan. Se on nopeaa ja sitä voi käyttää kun saa varata jallalla täysin. Ja kumpikin jalka rasittuu yhtäläisesti.


Minä käytin tätä myös, sen nimi oli nelipistetekniikka. En oppinut millään sitä perinteistä tyyliä, että ensin siirretään molemmat sauvat, ja fyssari sanoi että kokeillaanpas jos sinulle sopisi nelipistetekniikka paremmin. Se onnistui heti ja sitä sitten käytin koko sen ajan minkä kävelin kahdella sauvalla.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #14 - 27.09.2010 klo 11:07:17
Tulosta viesti  
Päivää vaille 2 viikkoa on kulunut lonkkaleikkauksesta. Lonkassa ei ole juuri kipua ollut, mutta toissapäivänä polvi sähkötteli tosipahasti ja pelästyinkin jo, että tähänkö tyssäsi. No eilen ja tänään on polvi ollut ihan ok. Pitää ilmeisesti tarkkaan varoa, ettei polveen tule kiertoa yhtään.

Otettiin kotona niitit pois tänään ja haava on hyvännäköinen. Niitttien kohdilla oli lievää punerrusta, joten aikakin alkoi olla niiden poistoon. Bacimysin-jauhetta ripoteltiin varmuuden vuoksi ja laitettiin uusi 25 cm laastari.

Mitattiin arpien pituuskin nyt tarkkaan. Ekan (pinnoite) arven pituus on 22cm ja tämän uuden (perinteinen) pituus on 15 cm. Onhan siinä kolmasosan ero. 

Olo on ollut hyvä, mutta lievää kuumetta ( n. 37,7 )on edelleen aina ennen seuraavan lääkesatsin ottoa. Tänä aamuna tosin oli vain 36,8 C. Seurataan kuumetta, ei panikoiduta vielä.

Kävin aamulenkillä pihalla noin ½ tuntia. Kävelin 200-300 metriä, mukavalta tuntui. Paino vaan on noussut nyt kotiviikon aikana 4 kg? Mistähän se nyt noin, vaikka olen yrittänyt rajoittaa syöntiä. Olisiko nestetasapaino vielä hiukan poskellaan.

Iltapäivällä on tarkoitus lähteä autoilemaan. Laitan siis etuistuimelle kovat tasoitteet, ettei tule liikaa kulmaa lonkalle. Autossa on automaattivaihde, joka on näissä tilanteissa todella hyvä. Suosittelen kaikille etukäteen hankittavaksi, jos on näköpiirissä polven/lonkan nivelongelmia. Hinnatkaan näillä automaattivaihteilla ei ole enää ihan mahdottomia.

Loppuviikosta alan vähentää lääkitystä ainakin kokeeksi.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 083
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #15 - 27.09.2010 klo 11:23:19
Tulosta viesti  
Onko sinulla ollut polvivaikeuksia aikaisemmin? Minä nimittäin aloin ihmetellä kun lonkkaleikkauksen jälkeen saman jalan polvi oli yhtäkkiä kipeä (ja polvissa ei ole ollut ongelmia kuin hyvin satunnaisesti): otin yhteyttä leikanneeseen sairaalaan ja sain jopa itse kirurgin puhelimeen: sitä polvea käytetään vipuvartena kun lonkka kammetaan ulos maljastaan operaatiota varten, ja siitähän tuo ei sitten tykännyt. Totesin että, jaha, "syyllinen" löytyi. Muutamassa päivässä tuo sitten asettui.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #16 - 27.09.2010 klo 12:29:50
Tulosta viesti  
Polvenihan määriteltiin "proteesikypsäksi" ja keskusteltiinkin kumpiko leikataan ensin, polvi vai lonkka.
Minusta polven turvotus on nyt ollut kuitenkin pienempi kuin ennen lonkkaleikkausta, jotta jotenkin nuo kaksi ovat kytköksissä toisiinsa.
Mutta ilmeisesti pitää varoa, ettei yhtään astu polvi vika-asennossa. Kun polvesta nesteet on poissa, niin luuthan siellä kolisee toisiaan vasten ja kai se kipu niistä tulee.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 083
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #17 - 27.09.2010 klo 12:37:24
Tulosta viesti  
Juupa juu, ja silloin toivottavasti leikatessa on se "vipu" etsitty jostain muualta. Onko jalassa muuten varausrajoitus? Silloin itse asiassa luulisi että se polvikin saa hiukan levätä siinä sivussa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #18 - 28.09.2010 klo 12:40:31
Tulosta viesti  
Leikatulle jalalle sai varata aivan täysin heti jo toisena päivänä sairaalassa. Teinkin niin sekä saarnastuolilävelyllä että kepeillä. Polvi on ollut yllättävän "hyvä", mutta ilmeisesti joku pienikin "sivuttaisasento" särähtää johonkin hermoon.

Polvikipu tuntui sen muutaman tunnin toissa päivänä pohkeen takaosassa ja pohkeen päällä ja jossain polven keskellä. Mutta nyt se on ollut täysin poissa ja toivottavasti pysyykin. Kävelin nyt aamulla noin 400 m.

Joskus olen huomannut, että kun leikattua jalkaa siirtää "taka-asennosta" eteen, niin se ikäänkuin liikahtaa. Tai ikäänkuin jalka putoaisi millin alas? Pitää yrittää seurata missä tilanteessä tämä tulee esiin ja pystyykö sen itse uusimaan jollain asennolla toistaen?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 083
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #19 - 28.09.2010 klo 13:01:33
Tulosta viesti  
Itse en ole tuollaista huomannut, mutta olen kyllä kuullut tekonivelen lompsahteluista ja lumpsahteluista. On tietääkseni ihan vaaraton ilmiö. Ja liekö tuolla jotain tekemistä sen kanssa, että siinä alussa nivelkapseli - joka on jouduttu leikkaamaan auki, tietenkin, että siihen niveleen on päästy käsiksi - ei tue kunnolla.

(itse olen odottanut mielenkiinnolla, kun keraamisilla tekolonkilla on kuulemma joskus taipumus alkaa vinkua... ainakaan vielä en ole muuttunut käveleväksi pirunviuluksi  Virnistys )
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #20 - 28.09.2010 klo 13:39:11
Tulosta viesti  
Eivät minunkaan vähän yli kaksivuotiaat tekolonkkani ole pitäneet mitään ääntä, mutta "lumpsahtelua" on ollut, alkuun enemmän ja ajan mittaan vähentyen, tai ehkä olen vain niin tottunut siihen etten enää kiinnitä siihen huomiota.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Salla_
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 1 845
Liittynyt: 17.06.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #21 - 29.09.2010 klo 08:28:04
Tulosta viesti  
Alta luiskahdus tunteita ollut minullakin - selitykseksi olen saanut -- ympäröivät lihakset heikot.
Kun rtg-kuvien, tutkimusten ym mukaan lonkat paikallaan...
en jäänyt murehtimaan asiaa.
  

leikattu 2001 ja 2002
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #22 - 30.09.2010 klo 09:31:57
Tulosta viesti  
Lonkka tuntuu hyvältä. Voin liikutella suht vapaasti. Vaimo poisti hakaset kotona pari päivää sitten. Haavajälki on aika puhdas.
Päivän tuon hakasten poiston jälkeen oli haavan keskeltä oli laastariin tullut ruskeaa nestettä puoli teelusikallista, siis ei verta, vaan jotain seriöösinestettä. Kuuluu kuulema asiaan. Laitoin haavasta raportin sairaalan hygieniahoitajan tiedoksi valokuvan kera.

Tänään pitää yrittää kävellä enemmän. Taidan myös lopettaa tuon Panacodin syönnin kokonaan eli kaikki pillerit pois. Katsotaan kuinka käy. Kipuja ei ole. Kuume oli aamulla 37,0 C, joten sekin on aisoissa.

No kävelin noin 500 m ja helläksi lonkka tuli lähinnä takaa.

« Viimeksi muokattu: 30.09.2010 klo 16:24:23 Kirjoittaja kpt »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
solman
Nivelklubin tulokas
*
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 8
Liittynyt: 15.11.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #23 - 01.10.2010 klo 18:27:05
Tulosta viesti  
Olin lonkkaleikkauksessa Peijaksessa 9.9. Siellä kyllä neuvottiin nousemaan sängystä terveen jalan puolelle ja samalla tavalla laskeutumaan terveen jalan kautta. Minusta tämä on ihan järkeenkäypää. Täällä kotona minulla on rollaattori yöpöytänä. Kun sen lukitsee, saa siitä hyvän otteen kun nousee ylös sängystä tai päinvastoin. Muutoin en sitä käytä, paitsi kuivatessani hiuksia, istun siinä.

Leikatun jalan reittä tuen kädellä niin, ettei se pääse tippumaan keskiviivan yli, kun nousen sängystä. Kuinkahan kauan tätä jalkovälityynyä pitää käyttää? Minkälaiset ovat kokemuksenne siitä?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #24 - 01.10.2010 klo 19:55:06
Tulosta viesti  
Oma leikkauksenihan oli 14.9, joten 2.5 viikkoa on kulunut. Samoin minäkin käytän tervettä jalkaa.
Käytän tyynyä nukkumaan mennessä, mutta eihän se siinä enää pysy. Herätessä on ties missä.

Kokeilin tänään jo olla hetken leikatulla kyljellä köllöllään, mutta en käytä sitä vielä enempää. Olen nyt olllut 2 päivää ilman lääkkeitä ja ei koske mihinkään. Mitä nyt niskaa ja selkää hiukan jomottaa. Kuume oli koko päivän noin 37,0 C.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jalmari 52
Nivelklubin aktiivikirjoittaja
***
PoissaViestejä: 168
Liittynyt: 10.10.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #25 - 02.10.2010 klo 00:05:52
Tulosta viesti  
Runsas vuosi sitten saamissani ohjeissa lukee, että hoitotoimenpiteiden yhteydessä voi kääntyä leikatulle kyljelle kivun sallimissa rajoissa ja nukkua sillä kyljellä saa leikkaushaavan parannuttua eli noin neljän viikon kuluttua.

Lainaus:
... Kuinkahan kauan tätä jalkovälityynyä pitää käyttää? Minkälaiset ovat kokemuksenne siitä?

Samaisissa ohjeissa lukee myös, että kylkimakuulla leikattu alaraaja tuetaan tyynyillä hyvään asentoon ja että tyynyn käyttöä kylkimakuulla jatketaan kuuden viikon ajan.

Omankin muistamani mukaan tyyny kulkeutui nukkuessa milloin minnekin, mutta auttoihan se saamaan jalalle hyvän asennon ennen nukahtamista. Kuuden viikon kuluttua sitä tyynyn antamaa pehmustettua tukea ei enää tarvinnutkaan ja myös leikatulla kyljellä nukkuminen alkoi siinä vaiheessa jo onnistua, tosin aluksi vain ihan pienen hetken kerrallaan. Leikatulla kyljellä makuulla ollessa oli koko ajan tunne, että sen puolen jalasta puuttuu lonkan kohdalta pehmustetta ja vähänkään pitempi makuulla olo alkoi tuntua epämiellyttävältä.

Nykyisin sillä kyljellä nukkuessaan saa ne kaikista makeimmat unet.  Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #26 - 02.10.2010 klo 11:58:12
Tulosta viesti  
^Samoilla linjoilla Jalmarin kanssa.
Kun jätin nuo pillerit eli vrk-annoksen 4xPanacod+2xBurana, niin pientä päänsärkyä oli ja sen paikkasin Disperin 500:lla eilen illalla. Olisikos jo niin, että tuo 2 viikon kuuri Panacodia aiheuttaa kodeiinin puutteen, joka tuntuu jo vieroitusoire päänsärkynä?
Herkkää on jos noin pienen käytön jälkeen tuntuu vierotusoiretta? Päänsärkyä itselläni on ani harvoin ja silloinkin lähinnä itse aiheutettua.

Leikkausarpi on syvällä lommolla kannikassa, mutta kai sieltä nousee entiseen muotoonsa? Kai siellä on kursittu sisempiäkin kerroksia ompeleilla, vai miten lie?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #27 - 02.10.2010 klo 14:00:20
Tulosta viesti  
Minun käskettiin lopettaa Panacodin käyttö vähitellen eikä kertarysäyksellä, mutta olin käyttänyt sitä jo kuukausikaupalla. Parin viikon jälkeen ei vielä luulisi vieroitusoireita tulevan, mutta ei sitä varmasti tiedä, eri ihmisten herkkyys on niin erilainen.

Kyllä sisempiä kerroksiakin on leikkaushaavassa ommeltu, mutta ei minulla ainakaan ollut niissä mitään lommoja.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
TMi
Nivelklubin kirjoittaja
*
Poissa


molempien lonkkien BHR-pinnoite
/ toukokuu 2010

Viestejä: 61
Sijainti: Uusimaa
Liittynyt: 04.01.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #28 - 02.10.2010 klo 22:09:50
Tulosta viesti  
kpt kirjoitti 02.10.2010 klo 11:58:12:
Leikkausarpi on syvällä lommolla kannikassa, mutta kai sieltä nousee entiseen muotoonsa? Kai siellä on kursittu sisempiäkin kerroksia ompeleilla, vai miten lie?


4,5 kk leikkauksesta ja vielä on kannikassa lommoa, nousee jos on noustakseen... toisessa reidessä oli vastaava ja se "tasottui" aikas äkkiä, mutta tuo kannikka taitaa olla toinen juttu... vaikka eipä tuo haittaa ainakaa allekirjoittanutta.
  

"To accomplish great things, we must not only act, but also dream; not only plan, but also believe."&&Anatole France
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Jalmari 52
Nivelklubin aktiivikirjoittaja
***
PoissaViestejä: 168
Liittynyt: 10.10.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #29 - 03.10.2010 klo 00:17:37
Tulosta viesti  
Lainaus:
... Leikkausarpi on syvällä lommolla kannikassa, mutta kai sieltä nousee ...

Pian vuosi ja kuukausi leikkauksesta. Kannikassa oleva leikkausarpi on edelleen lommolla, mutta lommo on pienentynyt vähän kerrassaan.

Lommo ja leikkausarpi eivät minuakaan mitenkään haittaa. Arpihan on kuin kunniamerkki!  Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 083
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #30 - 03.10.2010 klo 10:25:45
Tulosta viesti  
Samaa on tapahtunut täälläkin, enkä ole tuosta suuremmin huolehtinut. Voi olla kudostyypilläkin tekemistä asian kanssa, samassa reidessä näkyy edelllen hilpeä pikku kuoppa - Calmette-rokotuksesta jonka sai aikoinaan Laura-vauva, ikä 2 pv. Siitä on yli 50 vuotta.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #31 - 03.10.2010 klo 15:33:07
Tulosta viesti  
Vajaa 3 viikkoa leikkauksesta on kulunut. Lonkka ja arpi on ok. Arvesta olen rapsutellut rupia irti. Jostain syystä ei uni oikein tule öisin. Tuleeko sitten syödyksi liikaa ja liikutuksi liian vähän. Piipahdin tosin pihallakin varttitunnin. En tiedä joko ensi viikolla hylkäisi toisen kepin?

Viime yönä kääntelin itseni jo rohkeasti useaan otteeseen leikatulle lonkalle , koska hetken tuntui niin paremmalta. Ehkä puoli tuntia aina kerrallaan. Leikatun jalan polvea ei kärsi kovin koukistaa, parempi pitää leikattu jalka suorempana. Asento pitää hakea, ettei haavaan koske. Ylös kävelemään nousin kuitenkin 4 kertaa eli 2 tunnin välein.
´
Tyynyä en enää pidä kuin päivisin torkuilla. Sopivasti kun tyynyn laittaa ja on terveen puolella kyljellään, niin on raukea olo hetken. Nyt yritän sinnitellä koko päivän nukkumatta, jos yö menisi sitten mukavammin.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 083
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #32 - 03.10.2010 klo 16:35:52
Tulosta viesti  
Minä sain aikoinaan jumppaohjeet ja toiseksi ohjeeksi "kävelyretkiä kunnon mukaan". Kunto oli aika hyvä, joten tallustelin kepeillä sitten ympäri lähiötä pian aika pitkiäkin(useita kilometrejä) kävelyretkejä.

Kädet lähinnä väsyivät, kun oli 50 % varausrajotus leikatulle tassulle.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #33 - 04.10.2010 klo 20:23:39
Tulosta viesti  
Minulle annettiin kävelystä ohjeeksi että joka päivä pitää mennä ulos harjoittelemaan kävelyä, ensin ihan lyhyitä matkoja ja vähitellen pitempiä. Motivaatiota löytyi, kun teki mieli shoppailemaan ja aina joku vähän kauempana oleva kauppa houkutteli.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #34 - 05.10.2010 klo 13:18:13
Tulosta viesti  
Täsmälleen 3 viikkoa leikkaussaliin viennistä.
Enää ei kipuja juurikaan, joten pillerit on pois. Yöksi kuitenkin otin disperin/buranaa, muttei siitä juuri ollut apua. Jotenkin uni on kadoksissa. Nukahtelin kyllä useaan otteeseen ja leikatulla kyljelläkin ja meni ongelmitta.

Pitää lisätä ulkoilua. Jätin toisen sauvan tänään kokonaan pois ja olin aamulla puoli tuntia pihalla. Helpompi kävellä varsinkin alamäkeä.

Kuumetta ei ole enää ja ihmettelenkin sitä, ettei muilla ole ollut kuumetta lainkaan. Minulla siis oli noin 2 viikkoa leikkauksen jälkeen tasoa 37,5....38 C. Ei ollut flunssaa, joten kai se tuli noista leikkausasioista.

Nilkassa on lievää turvotusta, mutta luulen, että se tulee polven takia.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Naukumaija
Nivelklubin aktiivikirjoittaja
***
PoissaViestejä: 213
Sijainti: Helsinki ja Vihti
Liittynyt: 01.03.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #35 - 05.10.2010 klo 13:34:18
Tulosta viesti  
Terve vaan kpt  Hymiö Kokemusten vertailua:

Heikosti nukuin minäkin, mutta eipä minulla muutenkaan hyviä unenlahjoja ole ollut, joten en asiaa kummeksunut.

Ja samoin nilkan turvotus (ja kutina! Yök!) oli seuranani sitkeästi parisen kuukautta, ja tuskin johtui liikunnan vähäisyydestä.
Yritin räpylää hieroakin sellaisella shiatsu-hierontalaitteella, operoinnin helpottamiseksi olin pujottanut koko hökötyksen vyöhön, josta sitä sitten roikutin.  Eipä auttanut. Ehkä lymfahieronta olisi auttanut.

Ja kävelyharjoituksissa olin ehkä Laura_vm60:n linjoilla.
  

Naukumaija (58): Oikean lonkan synnynnäinen luksaatio, dysplasia -> vakava nivelrikko. 01/2009 täysproteesi (keraami/keraami) Peijaksessa. Nyt Kliseinen
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #36 - 05.10.2010 klo 15:30:26
Tulosta viesti  
Minä en tiedä oliko minulla kuumetta leikkauksen jälkeen, Coxassa jonkin kerran mittasivat mutta en muista oliko sitä, muistan vain ihmetelleeni mittaria jolla kuume mitattiin korvasta. Kotona en mittaillut kun ei tuntunut yhtään siltä että sitä olisi.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Laura_vm60
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 2 083
Liittynyt: 29.06.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #37 - 05.10.2010 klo 15:46:50
Tulosta viesti  
Sama täällä, kun en tuntenut itseäni kuumeiseksi, niin enpä mitannutkaan.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Salla_
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 1 845
Liittynyt: 17.06.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #38 - 05.10.2010 klo 16:12:59
Tulosta viesti  
Kuumetta mitattiin koko sairaalassaoloaika -- vaikkei mitään oireita ollut.
  

leikattu 2001 ja 2002
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #39 - 06.10.2010 klo 10:04:26
Tulosta viesti  
Joo, en tiedä olisiko tuo kuume tai sen puute sitten seurausta lääkityksestä. Tuntuma on kuitenkin se, että vrk-annos 4xpanacod+2burana600mg on minun painoon (105kg) kuitenkin suht pieni annos. Ja jos olisi ottanut vaikka 3x vrk annoksen 2xpanacod+1burana, niin ehkäpä ei kuumetta olisi havainnut. Jotainhan se kuitenkin viestii.

Pitää yrittää etsiä 3,5 vuoden takaisia merkintöjä tuon ekan lonkkaleikkauksen lääkityksistä ja tunnelmista. Ja kyselen kyllä joulukuun tarkastuksessa, että mitäs antibioottia on annettu. Noissa papereissa ei nimittäin sitä kerrota.

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #40 - 07.10.2010 klo 13:30:57
Tulosta viesti  
3 viikkoa ja 3 päivää leikkauksesta. Jätin tänään kepit pois ja kävelen sisässä vapaasti. Onnistuu lonkan puolesta hyvin eli ei koske lonkkaan mitenkään. Nukuinkin viime yön tavallusta paremmin pätkissä 6+2 tuntia.

Leikattu jalka on 5 mm lyhyempi kuin toinen. Mittasin sitä seinää vasten. No hyvä niin, koska polviproteesille on nyt toleranssia riittävästi. Kuluneen polven takia kävely on ontuvaa edelleen. Leikkaus kuitenki paransi jalkaterän asentoa eli jalkaterä tulee suoraan eteenpäin eikä käänny kävellessä vasemmalle.

Selvä ero on leikattujen jalkojen ulkoreisien tunnossa. Pinnoteproteesi (oikea) on ulkoreiden iholla hiukan tunnoton edelleen 3,5 vuotta leikkauksesta. Tämä vasen (perinteinen) sen sijaan tuntuu ihan normaalilta. Kertonee siitä. että perinteinen on helpompi leikkaus.

« Viimeksi muokattu: 08.10.2010 klo 10:40:10 Kirjoittaja kpt »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #41 - 08.10.2010 klo 10:46:28
Tulosta viesti  
Leikkauksesta 3vk ja 4pv. Kävelin eilen koko päivän sisällä ilman kyynärsauvoja ja hyvin meni.

Tänään poljin kuntopyörää 10 min=60 cal eli aivan vain liikeratojen haeskelua. Pitää yrittää jatkaa tuota polkemista ja laittaa ruutupaperille aina ylös. 120 kertaa kun tuon polkee, niin 1 kilo tippuu. Jos polkisi 2500 kertaa tuon 10 minuuttia, niin olisin ihannepainossa. Saa nähdä miten äijän käy!

Olo on muutenkin parantunut! Kuumeilun aikana oli pientä päänsärkyä, mutta nyt sekin on poissa.

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ritu2010
Nivelklubin aktiivikirjoittaja
***
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 129
Sijainti: Savo
Liittynyt: 06.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #42 - 10.10.2010 klo 08:42:30
Tulosta viesti  

Lainaus
Leikkauksesta 3vk ja 4pv. Kävelin eilen koko päivän sisällä ilman kyynärsauvoja ja hyvin meni.Miten uskallat jo ilman keppiä kävellä kun mulla oli viimmekesän lonkkaleikkauksen jälkeen lääkärin ohje että 6viikkoa saa leikatulla jalalla varata vain puolella painolla ja sen jälkeen vasta opetellä käyttämään leikattua jalkaa.  

Päivä kerrallaan kun kahtakaan ei voi kerralla elää.
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #43 - 10.10.2010 klo 10:06:29
Tulosta viesti  
Se on tapauskohtaista, nämä ohjeet ovat eri ihmisillä hyvinkin erilaisia. Minä sain lonkkaleikkauksen jälkeen heti luvan varata täydellä painolla, ja keppien käytöstä ohjeeksi että 1-2 viikkoa käytetään kahta kyynärsauvaa ja yhtä kunnes kävely sujuu ontumatta. Teoriassa olisi siis ollut mahdollista kävellä ilman keppejä 3 viikon kuluttua leikkauksesta, mutta tarvitsin yhtä kyynärsauvaa paljon kauemmin huonon tasapainon tukena.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #44 - 10.10.2010 klo 11:57:21
Tulosta viesti  
^^ Kuten Sopuli sanoo, ohjeet on tapauskohtaisia, riippuen millainen proteesi ja millä tekniikalla on laitettu. Minuthan kirurgi käski heti leikkauksen jälkeen seuraavana aamuna ylös sängystä ja seisomaan. Ja käski vielä pitämään painoa tasapuolisesti kummallakin jalalla ilman mitään keppien apuja. Eli alusta alkaen sain "varata" leikatulla jalalla normaalin kävelyn tapaan.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ritu2010
Nivelklubin aktiivikirjoittaja
***
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 129
Sijainti: Savo
Liittynyt: 06.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #45 - 10.10.2010 klo 13:17:00
Tulosta viesti  
Oiskohan ollut minulla toi varaamis rajoitus sen takia kun vaihdettiin kokonivel ja ei laitettu sementillä kiinni vaan täytyi odottaa että se varsiosa luutuu kiinni.
  

Päivä kerrallaan kun kahtakaan ei voi kerralla elää.
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Salla_
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Nivelklubi rulettaa!

Viestejä: 1 845
Liittynyt: 17.06.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #46 - 10.10.2010 klo 13:44:38
Tulosta viesti  
Ainakin minun kohdallani nuo seikat ratkaisivat asiaan.
  

leikattu 2001 ja 2002
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sopuli
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
PoissaViestejä: 6 215
Sijainti: Mansesta nääs!
Liittynyt: 30.09.2008
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #47 - 10.10.2010 klo 14:11:29
Tulosta viesti  
Minulle laitettiin sementittömät tekonivelet ja kuitenkin sai heti varata. En tiedä onko niissä sementittömissä malleissakin sitten jotain eroa vai mikä ero siinä on, mutta kylläpähän lääkärit tietävät.
  

Nivelrikko, molempiin lonkkiin Anthology metalli/metalli kokoproteesit Coxassa elokuussa 2008
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Naukumaija
Nivelklubin aktiivikirjoittaja
***
PoissaViestejä: 213
Sijainti: Helsinki ja Vihti
Liittynyt: 01.03.2009
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #48 - 10.10.2010 klo 14:18:22
Tulosta viesti  
Lainaus:
Oiskohan ollut minulla toi varaamis rajoitus sen takia kun vaihdettiin kokonivel ja ei laitettu sementillä kiinni vaan täytyi odottaa että se varsiosa luutuu kiinni.

Ehkä ei kuitenkaan välttämättä. Melko monilla palstalaisilla taitaa olla kokoproteesi ja luulisin, että
enimmäkseen kiinnitykset nykyään tehdään ilman sementtiä. Täyspainovaraus on kuitenkin aika tavallinen.

Kunkin yksilön kannalta varmaan määritellään tilanne erikseen, mutta taitaapa olla myös sairaala- ja lääkärikohtaisia käytäntöjä.

Aika varmasti saa puolipainovarauksen tai tätäkin rajoittavamman, jos nivelen tienoille joudutaan luuduttamaan luunpalasia (olikohan tämä sellainen 'kattoplastia').
  

Naukumaija (58): Oikean lonkan synnynnäinen luksaatio, dysplasia -> vakava nivelrikko. 01/2009 täysproteesi (keraami/keraami) Peijaksessa. Nyt Kliseinen
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kpt
Nivelklubin superaktiivijäsen
*****
Poissa


Liike on lääke!

Viestejä: 1 167
Liittynyt: 23.09.2010
Re: Takana 2 lonkkaleikkausta
Vastaus #49 - 10.10.2010 klo 14:36:01
Tulosta viesti  
eikös tämä
.....viimmekesän lonkkaleikkauksen jälkeen lääkärin ohje että 6viikkoa saa leikatulla jalalla varata vain puolella painolla ja sen jälkeen vasta opetellä käyttämään leikattua jalkaa.

tarkoita juuri sitä, että saat kävellä jalallasi normaalisti eli puolipainolla, mutta et saa "seisoa yhdellä jalalla 6 viikkoon" ??
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 3 
Lähetä aiheTulosta